8 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα LED

Τρίτη 13 Μάρτιος, 2018

8. Μια δίοδος εκπομπής φωτός, ή LED, είναι ένας τύπος φωτισμού στερεάς κατάστασης που χρησιμοποιεί ένα ημιαγωγό για να μετατρέψει την ηλεκτρική ενέργεια στο φως. Οι σημερινοί λαμπτήρες LED μπορούν να είναι έξι επτά φορές πιο αποδοτικοί από τα συμβατικά φώτα πυράκτωσης και να μειώνουν τη χρήση ενέργειας κατά περισσότερο από 80%.

7. Οι λαμπτήρες LED καλής ποιότητας μπορούν να έχουν ωφέλιμη ζωή 25.000 ωρών ή περισσότερο - που σημαίνει ότι μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από 25 φορές περισσότερο από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες. Πρόκειται για μια ζωή μεγαλύτερη των τριών ετών εάν εκτελείται 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

6. Σε αντίθεση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως - οι οποίοι απελευθερώνουν το 90 τοις εκατό της ενέργειας τους ως θερμότητας - οι Led λαμπτήρες  χρησιμοποιούν ενέργεια πολύ πιο αποτελεσματικά με ελάχιστη σπατάλη θερμότητας.

5. Από τα φανάρια και τα φώτα φρένων των οχημάτων έως τα φωτιστισκά και τους προβολείς, οι λυχνίες LED χρησιμοποιούνται σε ευρύ φάσμα εφαρμογών λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών τους, τα οποία περιλαμβάνουν συμπαγές μέγεθος, ευκολία συντήρησης, αντοχή στη θραύση και δυνατότητα εστίασης του φωτός σε μια κατεύθυνση, αντί να το πάει κάθε κατεύθυνση.

4. Οι λάμπες LED δεν περιέχουν υδράργυρο και πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι τα LED έχουν πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Έχουν επίσης ένα πλεονέκτημα έναντι των συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού (CFLs) που αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια καθώς η τεχνολογία LED συνεχίζει να βελτιώνεται σταθερά.

3. Οι λάμπες Led κάνουν ότι μπορείς να φανταστείς. Υπάρχουν λάμπες LED με ενσωματωμένο φωτοκύτταρο και ανιχνευτή κίνησης, ακόμα λάμπες που  μπορείς να τις αναβοσβήσεις από το κινητό σου ή να παίξουν μουσική και επίσης λάμπες led που αλλάζουν χρώματα

2. Το πρώτο LED ορατό φάσμα επινοήθηκε από τον Nick Holonyak, Jr το 1962. Από τότε η τεχνολογία έχει προχωρήσει γρήγορα και το κόστος έχει μειωθεί σημαντικά, κάνοντας τα LEDs μια βιώσιμη λύση φωτισμού. Μεταξύ 2011 και 2012, οι παγκόσμιες πωλήσεις λαμπτήρων αντικατάστασης LED αυξήθηκαν κατά 22 τοις εκατό, ενώ το κόστος ενός λαμπτήρα LED ισοδύναμου 60 watt μειώθηκε σχεδόν κατά 40 τοις εκατό. Μέχρι το 2030, εκτιμάται ότι τα LED θα αντιπροσωπεύουν το 75% όλων των πωλήσεων φωτισμού.

1. Από 1η Σεπτεμβρίου 2016 η ΕΕ αποφάσισε τη σταδιακή κατάργηση των λαμπτήρων αλογόνου μέχρι το 2018. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν ήδη δημοσιευθεί οδηγίες που έχουν άμεση σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και τις εκπομπές CO2 στο περιβάλλον έως και το 2020. Οι οδηγίες έχουν ως στόχο την απόσυρση των λαμπτήρων παλαιάς γενιάς και την αντικατάστασή τους με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας καθορισμένης ενεργειακής κλάσης, με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012, έχουν καταργηθεί οι διαφανείς (δηλαδή όλοι οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και γενικά οι λαμπτήρες νήματος). Επίσης, από 1η Σεπτεμβρίου 2016 η ΕΕ αποφάσισε τη σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2018 και των λαμπτήρων αλογόνου.


Συνέχεια